De subjectieve beleving van gebruikers van een gebouw is eigenlijk nog belangrijker dan wat je objectief kunt meten. Want de condities kunnen op papier nog zo optimaal zijn, als de gebouwgebruiker het niet comfortabel vindt, zal hij minder tevreden zijn of minder snel terugkomen. Met de Feedback-module van het Building Insight platform ontdek je hoe gebruikers jouw gebouw ervaren en onderneem je gericht actie met de data die je verzamelt. Zo verhoog je de tevredenheid, gezondheid en veiligheid van medewerkers, klanten of bezoekers én voorkom je verspilling van energie. In een drieluik vertelt het Unica Innovation Center over de beleving van gebouwgebruikers. In deel 3: digitale feedback ten opzichte van de traditionele smiley-palen.
Op verschillende locaties lopen er pilots met de Feedback-module. Wat opvalt is dat er behoorlijk goed gehoor wordt gegeven aan de oproep om feedback te geven, dus ook de gebruikers zien het nut in van de toepassing. Er staat ook een testopstelling in een LivingLab-omgeving in Eindhoven voor het Brains for Buildings-project. Dit is een onderzoekscollectief van de TU Delft, TNO, de TU/e en verschillende bedrijven, waaronder Unica.
Met de testopstelling worden verschillende manieren van feedback geven onderzocht. Zo wordt de oplossing van een QR-code die is gekoppeld aan een webapplicatie, vergeleken met smiley-palen in bijvoorbeeld vergaderruimtes met steeds wisselende vragen. Die traditionele palen doen het nog opvallend goed: “We merken dat de palen veel meer gebruikt worden, omdat de drempel minder hoog is om even op een paar knoppen te drukken. Maar via de app krijgen we wel kwalitatief betere feedback, omdat de vragen uitgebreider zijn en er ruimte is voor eigen inbreng via het opmerkingenveld”, aldus Innovation Manager Sander van der Harst.
AVG-proof
In eerste instantie waren in de Feedback App de daadwerkelijk gemeten waardes als temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-waarden ook zichtbaar voor de gebruikers. Maar omdat dit de resultaten kan beïnvloeden en er zo minder prikkels zijn om alsnog feedback te geven, krijgen gebruikers die data nu pas achteraf te zien. De Feedback-module voldoet uiteraard aan de AVG. Feedback geven gebeurt anoniem, dus er worden geen persoonsgegevens opgeslagen.
Plannen voor de toekomst
Uiteindelijk denkt Van der Harst dat organisaties feedback standaard gaan gebruiken voor de aansturing van hun gebouwen en processen. “Feedback vanuit de gebruiker van een gebouw brengt een extra dimensie in het comfortabeler, gezonder en veiliger maken van panden. Dit biedt een aangenamere omgeving en het pand wordt ook nog eens duurzamer, dus je bespaart op energiekosten. Wie wil dat nou niet?”
“Feedback vanuit de gebruiker van een gebouw brengt een extra dimensie in het comfortabeler, gezonder en veiliger maken van panden.
Voorbeeld van de smiley-paal
Voorbeeld van de feedback app
Wij zijn benieuwd wat de uitdaging van jouw organisatie is.
Neem contact op met ons op via het onderstaande contactformulier.