Augmented Reality (AR) applicaties zijn in opkomst. Er zijn steeds meer toepassingsmogelijkheden voor de applicaties en de applicaties worden vaak ontwikkeld voor smartphones en tablets, wat ze erg schaalbaar maken. We komen AR op verschillende plekken in de samenleving tegen, maar ook in het bedrijfsleven krijgt het een steeds grotere rol. Hoe dat werkt en wat de kansen zijn met AR behandelen we hier!
We spreken van Augmented Reality wanneer een digitaal beeld over de werkelijkheid wordt gelegd. Dit kan via een smartphone scherm zijn, via een AR bril of met een projectie. Bij AR worden computer-gegenereerde visualisaties dus als een virtuele laag op de werkelijkheid geprojecteerd en blijft de ‘echte’ omgeving zichtbaar. Handig wanneer complexe informatie inzichtelijk gemaakt moet worden of wanneer je producten die nog gelanceerd moeten worden alvast op de toekomstige locatie wilt bekijken.
Een bekend voorbeeld van AR voor consumenten is Pokémon Go, de mobiele game waarin je pokémon kunt vangen in je eigen achtertuin, op de stoep, in het water, waar je ook komt. Snapchat filters maken vaak ook gebruik van AR.
Ook in het bedrijfsleven openen AR-technologieën een nieuwe wereld vol ervaringen voor klanten en gebruikers. AR-toepassingen worden doorgaans ontwikkeld voor smartphones en tablets, wat ze enorm schaalbaar maakt. Deze apparaten zijn immers in elk huishouden en op elke werkvloer wel te vinden. De ontelbare toepassingsmogelijkheden voor AR applicaties zorgen ervoor dat organisaties en bedrijven zich steeds meer verdiepen in de manier waarop AR van toegevoegde waarde zou kunnen zijn voor hen. De technologie is bijzonder interessant voor de retail en industrie, maar ook voor andere bedrijven, bijvoorbeeld in de publieke sector. AR zorgt onder andere voor maximale precisie bij service- en onderhoudsprocessen, hulp of afstand en sales presentaties en helpt efficiëntie te verbeteren in uitgebreide domeinen zoals opleiding, marketing en productie.
In de technieksector is een tekort aan technisch personeel. Om medewerkers met hoogwaardige technische expertise efficiënter in te zetten, heeft het Unica Innovation Center Augmented Reality (AR) toepassingen ontwikkeld. Met onze AR toepassingen is het bijvoorbeeld mogelijk om, op verschillende devices, 3D werkinstructies te tonen. Zo kan een allround monteur werkzaamheden uitvoeren waar nu nog een expert op locatie voor nodig is. Ook kan de expert op afstand meekijken en ondersteuning bieden. Hierdoor zijn we niet langer afhankelijk van reisbeweging en leveren we onze kennis direct op de juiste plek op het juiste moment. Bovendien besparen we op CO2 uitstoot door het terugdringen van onnodige reisbewegingen.
Zo kan een allround monteur werkzaamheden uitvoeren waar nu nog een expert op locatie voor nodig is.
Lastig probleem of vraagstuk? We horen graag meer! Laat ons weten wat jouw uitdagingen zijn, dan bedenken we samen innovatieve oplossingen.