Slimme Schoonmaak

Kantoren en gebouwen slimmer schoonmaken op basis van bezetting en ruimtegebruik. Het Unica Innovation Center is samen met het schoonmaakbedrijf Schoonster een samenwerking gestart waardoor er nu efficiënter schoongemaakt kan worden.

Optimaliseren en kosten reduceren

Op basis van bezetting en ruimtegebruik is het mogelijk de inzet van de schoonmaak te optimaliseren en zo kosten te reduceren. Dit gebeurt met behulp van data uit het dataplatform Building Insight van het Unica Innovation Center.

Stephan Schmidt, Commercieel Directeur bij Schoonster vertelt hierover: “Tijdens COVID-19, toen kantoren ineens minder en anders gebruikt werden, zochten we een andere aanpak voor schoonmaakonderhoud. We kregen heel vaak de opmerking dat er minder schoongemaakt hoefde te worden, omdat er minder mensen in het pand zijn. En dan vroegen wij altijd: wat hoeft er dan minder schoongemaakt te worden? Daar kon de klant eigenlijk geen antwoord op geven, omdat de bezetting niet bekend was of niet duidelijk was waar de gebruikers zitten en hoe lang ze daar zitten. Die uitdaging hebben we samen met het Unica Innovation Center opgelost. Met behulp van de sensoren kunnen we nu meten welke ruimtes gebruikt zijn en welke werkplekken, maar ook hoe intensief ze gebruikt zijn. Daardoor kunnen we veel efficiënter schoonmaken.”

Uniek dataplatform Building Insight

Unica biedt met Building Insight een digitaal dataplatform dat alle relevante informatie uit een gebouw samenbrengt. Het open systeem verzamelt relevante data uit gebouwbeheersystemen, sensoren, slimme meters, toegangssystemen, weerdata en apps van smartphones. Dit platform biedt ook de mogelijkheid om de bezetting en gebruiksintensiteit van ruimtes te meten. Vervolgens wordt door middel van een algoritme berekend of een ruimte schoongemaakt moet worden of dat de schoonmaker de ruimte kan overslaan.

Stefan te Veluwe, Manager Innovation Center bij Unica, vertelt: “Er is veel data beschikbaar en klanten willen heel veel data. Maar het vertalen naar functionele waarde is nog wel eens lastig. We hebben daarvoor het dataplatform Building Insight ontwikkeld. Dit stelt onszelf, maar ook onze partners en klanten, in staat om alle mogelijke databronnen te koppelen en daar hele specifieke toepassingen voor te ontwikkelen. Het is geen generiek dashboard, maar het gaat echt om data in bepaalde bronnen die in combinatie relevant zijn voor een klant. De oplossing die wij samen met Schoonster hebben ontwikkeld is daar een uitstekend voorbeeld van.”

Met behulp van de sensoren kunnen we nu meten welke ruimtes gebruikt zijn en welke werkplekken, maar ook hoe intensief ze gebruikt zijn. Daardoor kunnen we veel efficiënter schoonmaken.

Neem contact met ons op

Lastig probleem of vraagstuk? We horen graag meer! Laat ons weten wat jouw uitdagingen zijn, dan bedenken we samen innovatieve oplossingen.

Wij zijn de digitale innovatiemotor van Unica!